• Nederlands
  • English
  • Deutsch

Avontuur op het water

Met zeiljacht, blokhutboot of kampeervlot eigen land verkennen

Waar kun je in Nederland écht op avontuur? Op het water!

Door BERT DIJKSTRA 10 apr. 2021 in LIFESTYLE

Nu trektochten door de Andes of de Himalaya of backpacken door Vietnam er voorlopig niet inzitten, rijst de vraag: waar vind je in eigen land nog vakantie-avontuur? Het antwoord: vooral op het water. De kick van opgaan in de vrije natuur met zeiljacht, blokhutboot of kampeervlot. Niet geheel zonder trots ziet de vader hoe zijn zoon na een proefvaart op de Groote Brekken het zeiljacht van het type Bavaria 33 Cruiser soepel achterwaarts de Lemster haven invaart. „Dit geeft me genoeg vertrouwen om straks in de zomer als familie met zo’n boot het IJsselmeer over te steken”, zegt Johan Hatzmann.
Wijzend naar nazaat Tim: „Maar dan is hij de baas aan boord. Ik neem het initiatief pas als er biertjes uit de koelkast moeten worden gehaald, zodra we veilig hebben aangelegd in Enkhuizen.”

Uitdaging
Ervaren globetrotters, de Hatzmannetjes, maar nu even niet nu de wereld op slot zit. Daarom zoeken ze, zoals zovelen, een uitdaging binnen de landsgrenzen. In hun geval: zeilen op de woelige baren van de voormalige Zuiderzee. Tim heeft met een bevriende zeilinstructeur eerder op zo’n cruiser gevaren, maar niet als zelfstandig kapitein.
Dus wil Monika Klinge als baas van verhuurbedrijf Enjoy Sailing – begrijpelijk – eerst weten wat voor vlees ze in haar kuip krijgt. ’Een natuurtalent’, noemt instructeur Roy snelle leerling Tim. „Toch lijkt het me verstandig dat jullie voor de vakantie vier uurtjes extra met een instructeur het water op gaan”, zegt Klinge. Aldus zal geschieden.
Corona heeft ook het leven van Monica Klinge en haar man Wichert Dijkstra op z’n kop gezet. Zeilfanaten, die twee. Hun ouders hadden boten, ze beleefden zeilkampen, waren zeilinstructeurs en verdienden hun geld met de verhuur van Franse wintersportchalets toen ze Enjoy Sailing in Lemmer konden overnemen. Ze begonnen met 40 jachten voor de verhuur, inmiddels zijn het er in Friesland 83 en zijn ze ook nog mede-eigenaar van een vestiging in Zeeland. Het vermaledijde virus zorgde voor nieuwe en vooral ándere klanten.

“Genoeg vertrouwen om IJsselmeer over te steken”

„We moesten het met name van Duitse zeilers hebben. Toen coronamaatregelen hen thuis hielden, kwamen Nederlanders die in normale tijden het avontuur in verre oorden zoeken.”
Over het verschil laat Monika Klinge zich diplomatiek uit. „Gelukkig heb je ook verantwoordelijke mensen als Johan en Tim, maar sommige landgenoten zijn, in tegenstelling tot de serieuze en regelbewuste Duitse zeilers, nogal overmoedig. Je kunt bij ons alleen boeken als je schipperservaring op een soortgelijk jacht hebt. Krijg ik mensen aan de telefoon die zeggen: ’Geen probleem, ik ben al een paar keer mee geweest op zo’n boot’. Vraag ik: Als kapitein? Zeggen ze: ’Nee, als gast’.”

Zeiler Anne Reijse: ’Machtig mooi als het schip op z’n donder krijgt’

Voor de wet heb je geen proeve van bekwaamheid nodig om de luxe schepen van Enjoy Sailing te besturen, voor Klinge en Dijkstra wel. Het gaat hen niet om een papiertje met een stempel, maar om getoonde praktijkervaring. „Mensen die op een meertje met een Valk zeilen en denken dat ze met een zeiljacht het IJsselmeer op kunnen… Dat is alsof je als automobilist denkt dat je een vrachtwagen met aanhanger veilig kunt inparkeren.”

Fijne kneepjes

Het echtpaar heeft 50 instructeurs achter de hand om de fijne kneepjes bij te brengen. Voor wie bereid is om zo’n drempel te nemen, gaat op de kop van de prachtige waterrijke Lemster wijk De Markel een wereld open. „Deze zomer krijgen we landgenoten die normaliter zeilvakanties in Kroatië en Griekenland boeken. Veel klanten gaan op vrijdagmiddag aan boord en slapen ’s nachts aan de overkant van het IJsselmeer, in Enkhuizen. Zeilen ze de volgende dag naar Volendam en dan, afhankelijk van de wind, door naar Stavoren.”
Zoekend naar avontuur op iets minder woelige baren ontvouwt zich de schoonheid van de Bommelerwaard, waar de familie Cornelissen sinds mensenheugenis schepen bouwt op een werf aan de rand van Heerewaarden. Prachtige authentieke en robuuste jachten, maar, zo constateerden de zoons Glenn en Jim een jaar of zeven geleden vanuit een gezonde no-nonsense-gedachte, niet echt pareltjes om lekker op te ravotten. Dus bedachten en bouwden ze met hun vader de blokhutboot waarmee je kunt varen zonder lessen van instructeurs.</p?

Wildkamperen op het water met de blokhutboot van de familie Cornelissen.

„Tachtig procent van onze klanten heeft nog nooit een boot bestuurd”, zegt Glenn Cornelissen. We lopen naar de Maas waar een blokhutboot drijft. Een varend houten huisje met een stuurtje op het voordek, vier slaapplekken, een keukentje, wc en een buitendouche op het achterdekje, voor de ware kampeergeest in de vrije natuur.

“Meeste klanten bestuurden nooit een boot”

De familie Cornelissen had een vooruitziende blik; in coronatijd is haar uitvinding het Ei van Columbus. Glenn: „De vraag naar onze jachten is ook nu best groot, maar de verkoop wordt bemoeilijkt omdat potentiële kopers uit Duitsland en België niet naar onze werf kunnen komen. Je gaat niet twee weken in quarantaine om in Heerewaarden naar een boot te kunnen kijken. Maar blokhutboot.nl draait uitstekend, al bezorgen de door coronamaatregelen verschoven boekingen mijn vrouw Inge veel administratieve rompslomp. Het aantal mails is vertienvoudigd.”
We lopen terug naar de immense loods waar blokhutboten nummer 19 en 20 op het punt staan om te water te worden gelaten. Dat water staat in verbinding met de natuurpracht van de Bommelerwaard. Als je een dagje doorvaart, zit je in de Biesbosch.

Mijn klus: Ronald (69) geeft vijftig jaar oude boot nieuw leven

Kampeerders

Glenn Cornelissen: „We hebben daar ook een opstaplocatie, verder nog eentje op de Linge en de nieuwste in de Gouden Ham. Je legt je vakantiehuisje neer waar je wilt. Van al onze klanten zal er niet één een luxe jacht willen huren. Ze zijn echte kampeerders, willen heel basic in de natuur opgaan. Met zo’n boot op pad is wildkamperen op het water.” Wie uitvaart, krijgt een kano mee en de prijs ligt aanzienlijk lager dan die voor een motorjacht.
Op avonturiers die in eigen land nog verder terug naar de basis willen gaan, wacht in het feeërieke Uitdam Apostolis Noutsis. Hij streek er een paar jaar geleden neer met zijn Zweedse vrouw Cecilia en dochter en dacht, als productmanager van een uitgeverij onderweg naar zijn werk in Hilversum: waarom verlaat ik toch dagelijks dit hemelse stukje Noord-Holland?
Hij begon Experience Waterland, organiseerde bedrijfsuitjes en toonde voornamelijk Amerikanen cultuur, natuur en lokaal voedsel van de streek. Daar ging een dikke streep doorheen toen corona toesloeg. Bij wijze van – zoals hij het zelf noemt – ’stuiptrekking’ verkocht hij kratten met streekproducten, maar dat was geen vetpot. Hij ging wildkamperen en hardlopen met autistische kinderen, maar werd ingehaald door de anderhalvemeterregel. Toen bedacht hij: in het Zweden van Cecilia zakken ze op vlotten de rivieren af, waarom kan dat hier niet?

Netwerk

Een simpel houten vlot waarop je een tentje kunt neerzetten: hij bouwde er één en de buurvrouw naaide het tentdoek. Een vastgoedondernemer zag Apostolis varen en bedacht: hiervoor moeten we een netwerk in Nederland opzetten. Noutsis startte flotten.nl (Zweeds voor vlotten) en nu – aan het begin van zijn eerste volledige seizoen – is nummer drie in de maak.
„Uitdam ligt op dertien minuten rijden van Amsterdam, maar als je zo’n vlot tussen het riet schuift en je tentje uitklapt – twee minuten werk – ben je weg van alles. Slow adventure van het zuiverste water.”
We zitten op een stukje grond voor zijn huisje aan het vredig kabbelende water van De Die. Een vuurtje verdrijft de lentekou. Onder een afdakje koken Cecilia en hij regelmatig op een klassiek fornuis.
Als het even kan, trekken ze op zo’n vlot de natuur in. Weg van de drukte, weg van de besmettingshaarden, het avontuur tegemoet.