• Nederlands
  • English
  • Deutsch

Dit jaar meer buitenlandse toeristen in Nederland dan voor corona

NOS Nieuws

Dit jaar bezoeken naar schatting zo’n 20,7 miljoen buitenlandse toeristen Nederland. Dat zijn er voor het eerst meer dan voor de coronapandemie, staat in een prognose van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC).
Het aantal buitenlandse toeristen groeit met 30 procent ten opzichte van vorig jaar. “Dat is voor een deel nog herstel na de coronapandemie”, zegt NBTC-directeur Jos Vranken.
Vooral Duitsers weten Nederland goed te vinden, schrijft het NBTC. Het toeristenbureau schat dat dit jaar zo’n 7 miljoen Duitsers hier een vakantie doorbrengen, in 2019 waren dat er nog 6,2 miljoen. Ook Belgen bezoeken Nederland graag: dit jaar waarschijnlijk zo’n 2,4 miljoen.
In vergelijking met toeristen van ver weg komen inwoners van de buurlanden op meer verschillende plekken door het land heen. “Ze blijven ook langer dan gemiddeld”, zegt Vranken. En omdat ze niet met het vliegtuig komen, reizen ze ook duurzamer, zegt de NBTC-directeur.

Minder Chinezen dan 2019

Amerikaanse toeristen zijn er weer fors meer dan vorig jaar: deze groep groeit vermoedelijk met 46 procent. Daarmee zijn er weer ongeveer net zo veel Amerikanen als voor de coronapandemie.
Het bezoek van Chinezen aan Nederland blijft in 2023 waarschijnlijk nog onder het niveau van voor de pandemie. Chinese toeristen zijn wel meer in Nederland te vinden dan vorig jaar, want sinds begin dit jaar mogen zij weer naar het buitenland reizen. Maar de verwachting is dat het aantal Chinese toeristen dit jaar bijna de helft zal zijn van het aantal in 2019.
Het aantal toeristen uit het Verenigd Koninkrijk blijft ook achter: dat ligt dit jaar op zo’n vier vijfde van 2019. Volgens Vranken heeft dat ermee te maken dat de coronabeperkingen in het Verenigd Koninkrijk langer van kracht bleven. En toen alles weer op gang kwam, boekten de Britten volgens hem vooral meer zonvakanties.

Vakantie in eigen land

De populariteit van een vakantie in eigen land neemt opnieuw toe, al gaat dat langzaam. “Dat heeft Nederland weer herontdekt tijdens corona”, zegt Vranken. Het gaat naar verwachting om 28,9 miljoen boekingen van Nederlanders bij verschillende accommodaties.

bron:
https://nos.nl/artikel/2491775-dit-jaar-meer-buitenlandse-toeristen-in-nederland-dan-voor-corona