• Nederlands
  • English
  • Deutsch

Houseboats. Mogen deze recreatieve woonboten wel in een jachthaven liggen?

Mijn cliënt, een creatieve recreatieondernemer, had een innovatief idee en bood in een Friese jachthaven ligplaatsen voor “houseboats” aan, een soort drijvende vakantiewoningen. De gemeente kreeg daar lucht van en was van mening dat het afmeren van deze houseboats in strijd was met het bestemmingsplan en dat een omgevingsvergunning nodig was.
Volgens de gemeente waren de houseboats niet bedoeld om mee te varen en moesten daarom als bouwwerk worden gezien. De houseboats mochten niet in de jachthaven afgemeerd worden. Cliënt had zijn twijfels en kwam bij mij voor juridische advies.

In een brief met steekhoudende argumenten liet ik de gemeente weten dat een houseboat wél binnen het kader van het bestemmingsplan paste. Houseboats zijn vaartuigen, ze zijn mobiel en kunnen op diverse locaties afgemeerd worden. Je kunt in deze drijvende vakantiehuisjes verblijven, maar ze zijn ook bedoeld en geschikt om mee te varen. Een houseboat voldeed daarmee aan de beschrijving van de bestemming ‘jachthaven’.  Er was geen bouwvergunning of toestemming van de gemeente nodig. De recreatieve woonboot van cliënt viel bovendien onder een uitzonderingscategorie van de Woningwet en was daarmee geen bouwwerk.

Na het lezen van de juridische argumenten moest de gemeente bakzeil halen. De recreatieondernemer mocht alsnog zijn boothuisjes in de jachthaven afmeren.
Heeft u ook te maken met een gemeente die moeilijk doet over uw drijvende recreatiewoning? Neem vrijblijvend contact op met Advocatenkantoor Wols voor vrijblijvend advies.

Website Wols advocaat