• Nederlands
  • English
  • Deutsch

Huiseigenaren die hun woning verhuren, verdienen daar fors minder

Huiseigenaren die hun woning verhuren, verdienen daar fors minder aan dan in het verleden. Vooral hogere belastingen, hogere rente en beperking van de huurprijs nemen een hap uit het rendement, blijkt uit onderzoek van het ministerie van Financiƫn.
Nederland kent veel woningbezitters die hun panden verhuren. De laatste jaren krijgen deze verhuurders steeds meer kritiek. Zo zouden starters moeilijker aan een huis kunnen komen doordat verhuurders diepere zakken hebben en daardoor hoger kunnen bieden op een huis.
Het kabinet heeft daarom diverse maatregelen ingevoerd om daar wat aan te doen. Zo zijn verschillende belastingen verhoogd en komen er regels aan die huurprijzen aan banden moeten leggen. Huisbazen stellen dat hun rendementen daardoor onder druk komen te staan.
Het ministerie van Financiƫn liet daarom onderzoek doen naar 5.500 woningen die worden verhuurd. Uit dat onderzoek blijkt inderdaad dat eigenaren er minder aan verdienen. Gemiddeld gaat hun rendement terug van 8,4 naar 4 procent.

Verhuurders willen minder investeren in nieuwbouw

Verhuurders die recent een huis hebben gekocht en dat hebben gefinancierd met een hypotheek, zien hun rendement nog wat verder dalen. Dat komt doordat ze ook nog eens te maken hebben met een hogere hypotheekrente.
Veel eigenaren zeggen dat ze door de lagere rendementen minder willen investeren in nieuwbouw. Dat kan ervoor zorgen dat de krapte op de woningmarkt verder toeneemt.
Overigens is de wet die huurprijzen aan banden moet leggen nog niet ingevoerd. Deze Wet betaalbare huur moet nog door de Tweede Kamer worden goedgekeurd. Of dat daadwerkelijk gebeurt, is afwachten. Diverse partijen, waaronder de VVD, zijn tegen.