• Nederlands
  • English
  • Deutsch

Jachthavens in zwaar weer door vergrijzing

Commerciƫle jachthavens in de Rotterdamse regio hebben het zwaar.

Door de vergrijzing en de steeds goedkopere zonvakanties liggen er steeds minder boten in de havens. Eigenaren zijn naarstig op zoek naar nieuwe manieren om hun havens weer vol te krijgen.

Abdel Ilah Rubio 22-11-16, 07:00

Een aantal jachthavens zal het de komende jaren niet overleven

Alex de Boom

In Stellendam wordt de mogelijkheid onderzocht van drijvende vakantiehuisjes in de jachthaven, in de Marina van Hellevoetsluis zijn ze bezig met een waterski- en wakeboardschool en steeds meer exploitanten bieden bootjes te huur aan.
De extra voorzieningen zijn nodig omdat de bezettingsgraad bijna overal kritiek is, zegt Hans van Engelsdorp Gastelaars van het bureau Lutine Jachthaven Advies, dat havenexploitanten helpt en adviseert bij het beheer van een haven.
In Brielle, Schiedam, Hellevoetsluis en andere havens zijn tientallen ligplaatsen leeg. Ook nu de crisis voorbij is, blijft de situatie zorgelijk. ,,Havenexploitanten zullen steeds inventiever moeten worden in het aantrekken van nieuwe doelgroepen”, stelt hij.
Want de toekomst ziet er niet bepaald rooskleurig uit. Uit onderzoek dit jaar van het onafhankelijke bureau Waterrecreatie Advies in opdracht van Rijkswaterstaat blijkt zelfs dat het aantal boten en passanten de komende decennia alleen maar nog verder zal afnemen.

Vaarvakanties

Het aantal vaarvakanties is ook drastisch gedaald. ,,Jongeren gaan tegenwoordig vaker voor weinig geld naar zonbestemmingen als Turkije of Spanje.” Daarnaast speelt mee dat banken veel minder snel een lening verstrekken voor de aanschaf van een boot dan vroeger.
De situatie in Nederland is op sommige plekken heel ernstig. ,,Een aantal jachthavens zal het de komende jaren niet overleven”, verwacht havenexploitant Alex de Boom van onder meer de commerciĆ«le jachthaven Marina Hellevoetsluis. Ook hij ziet dat jachthavens steeds meer moeite moeten doen om hun ligplaatsen te verhuren. Vooral havens waar weinig te beleven valt, hebben het zwaar.
Het besef dat er iets moet gebeuren, is inmiddels wel doorgedrongen tot veel ondernemers, weet Van Engelsdorp Gastelaars. Sommigen zijn al begonnen met het aanbieden van zelfvarende vakantiehuizen, recreatiewoningen op palen, boomhutten en vlotten met slaapmogelijkheid. Ook worden op steeds meer plekken boten en sloepen verhuurd, omdat er een verschuiving is van bezit naar gebruik.

Zwembad

Maar daarmee ben je er niet, vertellen havenexploitanten. Recreanten en bezoekers verwachten ook meer levendigheid en activiteiten in een haven. Een drijvend zwembad bijvoorbeeld of waterskibaan. Maar ook verhuur van fietsen en evenementen.