• Nederlands
  • English
  • Deutsch

Leegstand in jachthaven

Logisch concept


Het idee is eigenlijk best simpel. In een jachthaven zijn al vele voorzieningen aanwezig. Passanten kunnen makkelijk hun stroom en water binnenhalen; er zijn sanitaire voorzieningen aan de wal en is in de meeste gevallen ook sprake van diverse voorzieningen die een verblijf leuk maken; bijvoorbeeld een restaurant. De Aquacabins past qua formaat op een aanlegplaats; waar de voorzieningen al aanwezig zijn. Aan boord is een vuilwater tank aanwezig; maar er kan natuurlijk ook van de toiletvoorzieningen aan de wal gebruik worden gemaakt. Doordat de Aquacabins tussen de boten ligt, maakt de vakantieganger echt deel uit van het ‘leven op het water’ in de jachthaven. Dit in tegenstelling tot huisjes die vaak aan de buitenrand worden gesitueerd.


Aquacabins zijn met zorg ontwikkeld en hebben de nautische uitstraling die past in het havenbeeld. Patrijspoorten als ramen, zeilen, relingen en natuurlijk een terras op het water dat heerlijk een beetje meedeint op de golfslag. Binnen ontbreekt het aan niets, een goed ingerichte keuken, eigen sanitair en voor een goede nachtrust wordt geslapen in een heuse boxspring zodat de dag altijd uitgerust kan beginnen.
Jachthavens moeten doorontwikkelen
Het bezit van een boot neemt in Nederland al jaren af. En daarin wordt geen kentering verwacht aangezien de nieuwe generatie minder hecht aan bezit en meer aan flexibiliteit. Toch zijn er de afgelopen jaren veel nieuwe ligplaatsen bijgekomen. Zelfs de goed uitgeruste jachthavens krijgen steeds meer te maken met leegstand en teruglopende wachtlijsten. Nog een zorgelijke ontwikkeling is toenemende vergrijzing van de doelgroep. De jongere bezoeker is steeds minder vaak te vinden in de jachthaven.


Jachthavens moeten vernieuwen, nieuwe inkomstenbronnen aanboren, zoeken naar nieuwe doelgroepen en andere concepten. Met Aquacabins wordt ingespeeld op de behoefte aan flexibiliteit en deze accommodatievorm is ook geschikt om laagdrempelig kennis te maken met het leven in de jachthaven.

Trend en doelgroep

In de verblijfsrecreatie zien we dat er steeds vaker wordt gevraagd accommodaties met meer luxe en comfort. In de kampeersector wordt dit omschreven als ‘glamping’. Jachthavens spelen vaak al in op een doelgroep die luxe en comfort op prijs stelt. Een aanvulling met een luxe verhuuracommodatie sluit daarom prima aan bij de voorzieningen in een jachthaven.
Toch vindt de doelgroep hier niet dezelfde als op een camping. De gasten van een jachthaven zijn vooral watersportliefhebbers en worden aangetrokken door het nautische leven op en rond het water. Met Aquacabins wordt een compleet nieuwe ervaring geboden in een omgeving waar andere activiteiten kunnen worden ondernomen. De Aquacabins is weliswaar niet bedoeld om te varen; maar de huur van een bootje is in de jachthaven natuurlijk makkelijk te realiseren.

Exploitatie en verhuur


Hans van Vilsteren van Aquacabins ziet volop kansen voor jachthavens of locaties met een aanlegplek aan het water: “Om de drempel voor ondernemers laag te houden hebben we een franchiseconcept ontwikkeld waarbij de aanschafprijs van een Aquacabins relatief laag blijft, en de centrale organisatie mede-verantwoordelijk wordt voor de exploitatie en verhuur van de Aquacabins. Door de krachten van diverse locaties te bundelen kunnen nationale en internationale kanalen voor de verhuur worden ingezet. Zo wordt alles gedaan om de verhuurinkomsten te maximaliseren. De jachthaven kan daardoor haar volle aandacht richten op de lokale en regionale promotie en verhuur.“
Een belangrijk onderdeel van het franchise concept is ook de bewaking van de kwaliteit. Zo wil Aquacabins zorgen voor uniformiteit en een goede selectie van jachthavens en beheerders. Zij zijn tenslotte de gastheren van onze klanten en zorgen voor de juiste vakantiebeleving.