• Nederlands
  • English
  • Deutsch

Verblijfsrecreatieve logiesaccommodaties ontvangen meer gasten dan voor coronacrisis

Het aantal gasten dat in 2022 in Nederlandse verblijfsrecreatieve logiesaccommodaties (kampeerterreinen, huisjesterreinen en groepsaccommodaties) overnachtte is vergeleken met een jaar eerder met 15 procent gestegen naar 16 miljoen. Dat is meer dan op het niveau van voor de uitbraak van de coronapandemie. Vooral het aantal buitenlandse gasten en het aantal gasten dat in groepsaccommodaties overnachtte nam toe.

De toeristen die in 2022 in Nederlandse verblijfsrecreatieve logiesaccommodaties bleven slapen brachten er in totaal 75,7 miljoen nachten door. Dat is een stijging van 7,8 procent vergeleken met een jaar eerder en bijna 10 procent meer dan in 2019.

Groepsaccommodaties ontvingen 65 procent meer gasten
In 2022 brachten 1,5 miljoen toeristen de nacht door in Nederlandse groepsaccommodaties, een groei van 65 procent vergeleken met een jaar eerder, maar iets onder het niveau van het pre-coronajaar 2019. Op huisjesterreinen met bijvoorbeeld bungalows of stacaravans verbleven bijna 10 miljoen gasten en campings trokken er bijna 5 miljoen. Ten opzichte van een jaar eerder was dat een groei van 11 en 13 procent. Daarmee trokken huisjesterreinen en campings meer gasten dan in 2019.

Meer buitenlandse gasten maar nog niet zoveel als voor corona
Het aantal buitenlandse gasten is in 2022 ten opzichte van een jaar eerder met 132 procent gestegen naar 4,4 miljoen. Dat is onder het niveau van 2019. Huisjesterreinen noteerden een groei van 121 procent, campings 144 procent en bij groepsaccommodaties was dat 166 procent. Naast het aantal buitenlandse gasten zagen groepsaccommodaties vorig jaar ook het aantal Nederlandse gasten groeien. Campings en huisjesterreinen meldden juist een daling van het aantal binnenlandse gasten. Wel ontvingen deze accommodaties nog steeds meer Nederlandse gasten dan voor de coronacrisis.