• Nederlands
  • English
  • Deutsch

‘Met bijna 50 miljoen toeristen wordt Nederland te klein’

Nederland krijgt dit jaar waarschijnlijk 21 miljoen buitenlandse toeristen over de vloer. Tel daar de 29 miljoen Nederlandse vakantiebewegingen in eigen land bij op en dan wordt het druk. De toeristenbranche trekt aan de bel en wil meepraten over ruimtelijke plannen.

Het aantal buitenlandse toeristen en zakenreizigers groeit dit jaar volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) met 30 procent. Vooral Duitsers weten ons land vaker te vinden, volgt uit de nieuwe prognose van het toerismebureau die maandag is gepubliceerd.Naar verwachting komen er dit jaar zo’n 7 miljoen Duitse gasten naar Nederland, voor vakantie of voor een zakenreis. Dat zijn er meer dan ooit en 13 procent meer dan in 2019. De klap die corona bracht is meer dan goedgemaakt.

Duitsers

Er komen veel Duitsers, maar uit verschillende andere landen blijft de bezoekersstroom nog wel achter. Zo zou het herstel uit het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld veel langzamer op gang zijn gekomen doordat de Britten nog lang last hadden van de gevolgen van in- en uitreisbeperkingen. Dit geldt ook voor China, waar de reisbeperkingen in verband met corona pas sinds begin van het jaar zijn opgeheven.
Volgens de voorspellingen blijft het aantal Nederlandse vakantiegangers die in eigen land op vakantie gaan dit jaar stabiel, met bijna 29 miljoen. Dit aantal was in de voorbije jaren al flink gestegen. Samen met de buitenlandse gasten (21 miljoen) betekent dit dat er dit jaar bijna 50 miljoen mensen onderdak nodig hebben in hotels, campings en andere accommodaties, waarschuwt het NBTC.

Meer ruimte nodig

Volgens de organisatie heeft dat aantal reizigers grote maatschappelijke consequenties. De toerist vraagt ruimte, stelt het NBTC. ,,De aanhoudende groei van inkomend én binnenlands bezoek laat zien dat we ruimte zullen moeten creëren voor recreatie en toerisme. Niets doen is geen optie meer”, zegt NBTC-directeur Jos Vranken. Er is letterlijk ruimte nodig, maar ook ‘mentale ruimte om te zorgen dat bepaalde gebieden leefbaar blijven en bewoners geen overlast ervaren van bezoekers’. In Amsterdam bijvoorbeeld wordt geprobeerd om het toerisme terug te dringen omdat de leefbaarheid onder druk staat. Franken wil dat de toerismebranche ook gesprekspartner wordt als er wordt gesproken over de ruimtelijke ordening van Nederland.

bron AD – Ton Voermans
https://www.ad.nl/economie/met-bijna-50-miljoen-toeristen-wordt-nederland-te-klein~a8f204db/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F