• Nederlands
  • English
  • Deutsch

Privéboten en pop-up campings zijn hot

Zomervakantie toch liever in eigen land


Door PAUL ELDERING 14 feb. 2021 in BINNENLAND DEN HAAG


Bijna de helft van de Nederlanders overweegt, de dalende coronacijfers ten spijt, om de zomervakantie in eigen land door te brengen. Ruim een kwart weet het nog niet. Slechts een kwart kiest voor het buitenland. De toerist uit het buitenland laat het opnieuw afweten.
Dat blijkt uit prognoses van toerismebureau NBTC en brancheorganisatie Hiswa-Recron. Een ’coronatijdlijn’ geeft aan dat er in 2021 mogelijk weer 21 miljoen korte en lange verblijfsvakanties van Nederlanders in eigen land zullen worden doorgebracht, twee miljoen meer dan afgelopen jaar.

BEKIJK OOK:

Coronacijfers geven hoop: ’Je ziet nu echt dat we de goede kant opgaan’

Buitenlandse bezoekers blijven steken op een derde van de ’pre-corona’-verwachtingen uit 2019, ofwel zo’n zeven miljoen, waarvan de helft Duitsers. „Normaal zouden dat er meer dan twintig miljoen zijn. Een bittere pil voor de Nederlandse recreatiesector, maar het betekent ook dat er vanaf het voorjaar meer ruimte is voor lekker weg in eigen land”, meent directeur Geert Dijks van Hiswa-Recron.
Het NBTC rekent erop dat pas rond augustus een voorzichtig herstel vanuit buurlanden zal inzetten.

Vakantieparken en campings

Over de vakantieparken, huisjesverhuur en campings in Nederland is Dijks positief. „Ondernemers geven aan dat er heel veel wordt gezocht naar beschikbaarheid en dat er her en der ook al flink geboekt wordt. Blijft staan dat de buitenlandse gasten grotendeels wegblijven, dus de bezetting zal op de meeste plekken hoe dan ook wat teruglopen. De consument zou daardoor wel gunstige prijzen kunnen krijgen, vooral buiten het hoogseizoen en de drukke schoolvakanties.”
Een tegenvaller is dat de Vakantiebeurs in Utrecht, een belangrijke ’smaakmaker’, dit jaar voor het eerst in jaren niet doorgaat. Hij was al uitgesteld van medio januari naar begin april, maar ook dat blijkt fysiek niet haalbaar. „Te vroeg. Daarom kiezen we voor een online evenement. We zijn bezig met de invulling en data”, aldus een woordvoerster.
Natuur en platteland zijn hot
Critici in de reiswereld laten echter weten dat deze interactieve vorm van ’voorpret’ op de pc of mobiel kansloos is. „Daarvoor moet het vakantiegevoel tastbaar zijn, zoals het dagje uit in de Jaarbeurs.”
Trendwatcher Isabel Mosk ziet het binnenlandse toerisme hoogtij vieren. „Natuur en platteland zijn in trek. Ik merk dat naast vakantiehuizen campers en privéboten het goed doen deze zomer. Datzelfde geldt voor bijzondere pop-up campings.”
In rampjaar 2020 is het toerisme in Nederland haast gehalveerd door de coronacrisis. „Totaal zijn we circa twintig miljoen binnenlandse en buitenlandse toeristen kwijtgeraakt”, stelt NBTC-topman Jos Vranken.